30-01-08

Neutraal mét sjaal

Geen hoofddoeken om de neutraliteit van de dienst te waarborgen? Zever. Neutraliteit van de dienst waarborg je door vriendelijkheid, gedienstigheid en correcte informatie of uitvoering van het gevraagde. Niet door een uniformpje of uiterlijke "gelijkvormigheid". Wie dat laatste wil, kan beter een automaat opzoeken of via het internet zijn ding doen. Wij zijn immers allemaal anders. Of vindt u soms dat u en ik inwisselbaar zijn? Neutraal, met andere woorden? Misschien heeft u wel een oorbel te veel of, stel je voor, een neuspiercing? Vind ik dat mooi? Persoonlijk niet, neen. Neem ik daar aanstoot aan? Waarom zou ik? Wat heb ik met uw vestimentaire ideeën te maken? Zo lang u mij maar correct en vriendelijk te woord staat en mij niet probeert te overtuigen er zelf één te nemen. Dat heet wederzijds respect.

Kan ik het dan even eens zijn met pakweg een swastika of racistische buttons? Neen. Want waar een hoofddoek met de religie en de (zoektocht naar een stukje) identiteit van de moslima te maken heeft, of de piercing met persoonlijke stijl en smaak, hebben bovengenoemde tekens een symbolische anti-waarde. Wie zoiets draagt, maakt daarmee een statement van bijzonder negatieve aard en toont duidelijk gebrek aan respect. Misschien niet direct voor mij persoonlijk, maar wel voor medemensen. 

Dat je politieke symbolen uit de openbare dienstverlening wil weren, lijkt mij wiedes. Het tegendeel ware onkies. Maar symbolen die inderdaad tot de "persoonlijke levenssfeer" behoren, en niet dienen als propaganda, vormen geen enkel gevaar voor de neutraliteit.

Volgens een ander argument komt men "eigenlijk feitelijk" op voor de islamitische vrouw, voor haar vrijheid, voor haar rechten. Want die hoofddoek zou haar opgelegd zijn, of in het beste geval dienen ter bescherming tegen het Stoute Andere Geslacht van haar culturele gemeenschap. Zelden zo'n paternalistische prietpraat gehoord, en bovendien hypocriet. Een aanfluiting van het intellect van de vele vrouwen die bewust en uit eigen beweging voor de hoofddoek kiezen.

Betekent dat dat ik de keuze begrijp? Neen, al probeer ik. Wil dat zeggen dat ik de mogelijke problemen ontken? Evenmin. Maar ook al mag ik de beslissing afwijzen en soms bedenkelijk vinden, wie ben ik om ze te bestrijden of te roepen dat de hoofddoek een teken van onderdrukking, gebrek aan aanpassing of tekortschietend respect is?  

De beleidsmakers weten dit alles uiteraard ook, ze zijn intelligent genoeg. Hoe bedenkelijk dan het meehuilen in dit debat.

21:35 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Hutsepotje

Neen, niet van het eetbare soort, maar een berichtje zonder éénduidig onderwerp.

Eerst en vooral: vandaag kreeg ik nogal onverwacht een mailtje van een chique madam (ik ken er natuurlijk weinig andere ;-)) met een lieve groet en een merci. De dame in kwestie, mocht ze hier toevallig verzeilen, wete dat ze mij hiermee al een hele dag heeft doen glimlachen: een dikke merci terug, effenaf!

Verder vierden onze kinderen vandaag op school carnaval. Zoals wellicht half Vlaanderen. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat jongste zoon vanochtend zo blij was als het spreekwoordelijke kleine kind, dat hij ook is. bij het ontbijt wachtte hem namelijk een lang gewenst carnavalscadeautje. Wat, dat ziet u hieronder. Zonder verder commentaar :-)

 

15:11 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-01-08

Rrrrrumba!

Gisteren gaan dansen. Dàt was ook weer even geleden. En tussen ons gezegd en gezwegen: had ik op voorhand geweten wat en hoe, dan had ik mij wellicht laten afschrikken. Ik ben namelijk niet meer zo fuiverig ingesteld en de berichten over kostumaire geplogenheden, dansinitiatie en balboekje leken mij omineus. Maar kijk, we hadden de tickets (maanden geleden impulsief besteld, alleen maar owv de naambekendheid en het culturele gehalte ;-)) en dus overwonnen we onze schroom, staken ons in feestjurkje en begaven ons richting concertzaal. We zijnde, behalve mezelf, vriendin Virginia. Voor een balavond in de stijl van weleer met El Tattoo del Tigre.

En kijk: het werd een ongelooflijk leuke avond, vol rumba en mambo en chachacha! We hebben ons gelaafd aan cava en mojito, genoten van het opgetutte gevoel, zijn uit de bol gegaan met de familie Embrechts en nog meer met Gabriel Rios (op de eerste rij, shake it, baby!) en hebben tussendoor nog enkele wereldproblemen vurig bediscussieerd.

A girls night out, alla. Voor herhaling vatbaar, absoluut.

10:44 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-01-08

Free Souffriau

Ok, 't is licht amusement en geen item op wereldvlak, maar mag ik een klein beetje (veel) blij zijn omdat een prachtstem, horend bij een lieve meid, een prijsje heeft gewonnen?

Free, proficiat, meisje!

00:33 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: free souffriau |  Facebook |

23-01-08

Ola

Jongste zoon en dochter spelen poppenkast.

Zegt dochter tegen broer:
"O kijk, hier komt de nool... de noola... de noola... de nool... mijne noola...
- Choooooo, seeeg! -
 de nool... mijnnoola... noolfa...
Hier komt de nolifant met zijn sloefen!"

Zware bevalling. Gelukkig had ie warme pootjes.

18:19 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |