30-01-08

Neutraal mét sjaal

Geen hoofddoeken om de neutraliteit van de dienst te waarborgen? Zever. Neutraliteit van de dienst waarborg je door vriendelijkheid, gedienstigheid en correcte informatie of uitvoering van het gevraagde. Niet door een uniformpje of uiterlijke "gelijkvormigheid". Wie dat laatste wil, kan beter een automaat opzoeken of via het internet zijn ding doen. Wij zijn immers allemaal anders. Of vindt u soms dat u en ik inwisselbaar zijn? Neutraal, met andere woorden? Misschien heeft u wel een oorbel te veel of, stel je voor, een neuspiercing? Vind ik dat mooi? Persoonlijk niet, neen. Neem ik daar aanstoot aan? Waarom zou ik? Wat heb ik met uw vestimentaire ideeën te maken? Zo lang u mij maar correct en vriendelijk te woord staat en mij niet probeert te overtuigen er zelf één te nemen. Dat heet wederzijds respect.

Kan ik het dan even eens zijn met pakweg een swastika of racistische buttons? Neen. Want waar een hoofddoek met de religie en de (zoektocht naar een stukje) identiteit van de moslima te maken heeft, of de piercing met persoonlijke stijl en smaak, hebben bovengenoemde tekens een symbolische anti-waarde. Wie zoiets draagt, maakt daarmee een statement van bijzonder negatieve aard en toont duidelijk gebrek aan respect. Misschien niet direct voor mij persoonlijk, maar wel voor medemensen. 

Dat je politieke symbolen uit de openbare dienstverlening wil weren, lijkt mij wiedes. Het tegendeel ware onkies. Maar symbolen die inderdaad tot de "persoonlijke levenssfeer" behoren, en niet dienen als propaganda, vormen geen enkel gevaar voor de neutraliteit.

Volgens een ander argument komt men "eigenlijk feitelijk" op voor de islamitische vrouw, voor haar vrijheid, voor haar rechten. Want die hoofddoek zou haar opgelegd zijn, of in het beste geval dienen ter bescherming tegen het Stoute Andere Geslacht van haar culturele gemeenschap. Zelden zo'n paternalistische prietpraat gehoord, en bovendien hypocriet. Een aanfluiting van het intellect van de vele vrouwen die bewust en uit eigen beweging voor de hoofddoek kiezen.

Betekent dat dat ik de keuze begrijp? Neen, al probeer ik. Wil dat zeggen dat ik de mogelijke problemen ontken? Evenmin. Maar ook al mag ik de beslissing afwijzen en soms bedenkelijk vinden, wie ben ik om ze te bestrijden of te roepen dat de hoofddoek een teken van onderdrukking, gebrek aan aanpassing of tekortschietend respect is?  

De beleidsmakers weten dit alles uiteraard ook, ze zijn intelligent genoeg. Hoe bedenkelijk dan het meehuilen in dit debat.

21:35 Gepost door Stientje in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Da hee ze goe gezeid!

Gepost door: Virginia | 30-01-08

De commentaren zijn gesloten.